Dog of Flanders part 3

kindervriend kopie Patrasche, mijn labradorpup waarover bericht werd in vorige afleveringen, is intussen een stevige tweejarige reu geworden. Met vallen en opstaan hebben we hem klaargemaakt voor zijn eerste test: retrieverwedstrijd in Lubbeek. Over het wedervaren en plusjes en minnen gaat dit artikel . Conclusie : over zijn waarde als jachthond is er geen twijfel, als wedstrijdhond moet er nog geschaafd worden.

Een eerste test voor Patrasche dog of flanders part3 – DJH nr 3 2018

Niet elke jachthond is ….

bijlage k023 1 2Jagen met een wolf ! Neen, liever niet ! Trouwens ook niet haalbaar. Ofschoon hond en wolf uit dezelfde genetische stam afkomstig zijn en wolven om te overleven schitterende jagers zijn, is een samenwerking met de mens uitgesloten. Wat maakt een jachthond dan zo speciaal? Waar komt zijn specialisatie vandaan ? Waarom hebben we zoveel soorten jachthonden?

Lees : Niet elke jachthond is DJH nr 5 2017 of in de Vlaamse Jager nr 6 2018 : DVJ nr 6 2018

 

 

Honden, retrievers en de “Groote Oorlog”

Honderd jaar geleden begon de Eerste Wereldoorlog. Voor miljoenen mensen was dit het begin van vier jaar ellende. Maar ook dieren ontsprongen de dans niet. Honderdduizenden paarden sneuvelden ! Honden werden ingezet als lastdier, boodschapper of rode kruis hond. Zij deelden de miserie en de dood met hun baasjes. De maatschappelijke gevolgen waren achteraf zeer ingrijpend. Zoals uit dit artikel blijkt ontsnapten ook de retrievers in hun land van oorsprong hier ook niet aan. Lees meer …

Publicatie in De Jachthond 2014 nr 5: Groote oorlog DJH 2014 nr 5

Publicatie in GRCB-Magazine 2014 nr 3 :  Groote oorlog GRCB 2014 nr 3

 

Jachthonden zijn geen trekhonden

Trekken aan de riem is voor de meeste hondenbaasjes het probleem nummer één. Veelal berust dit “in de lijn hangen“, op aangeleerd gedrag. In dit artikel proberen we één en ander op een rijtje te zetten en aan te tonen dat men , mits het bekomen van de nodige aandacht, dit gedrag kan doorbreken. Vooral de aanpak voordat de pup 14 weken is, blijkt van groot belang te zijn.

 

klik hier : Jachthonden zijn geen trekhonden – De Jachthond 2014 nr 2

Hond en kind

De relatie tussen de huishond en de kinderen is niet altijd even rooskleurig als in T-series wordt voorgesteld. Veel bijtincidenten gebeuren precies met de huishond en in veel gevallen zijn ze uitgelokt door het kind. In dit artikel bespreken we een boekje dat speciaal voor kinderen geschreven is (voorlees- en leesboekje): Waarom honden geen ijsjes mogen eten”.

klik : Hond eet geen ijsjes, LabNews nr 2 ,2013

 

Komen, eerste gebod voor de jachthond

Niks is zo vervelend als een hond die weigert te gehoorzamen op het commando “kom” of ” hier”. Vooral in jachtsituatie is niet alleen frustrerend  en controproductief maar ook gevaarlijk voor hond en jachtgezelschap. Daarom dient men zeer vroeg het komen bij de puppy in te oefenen zowel met een verbaal commando als met het fluitsignaal.

Lees artikel : Komen eerste gebod (De Jachthond, nr 3 2012)