Niet elke jachthond is ….

bijlage k023 1 2Jagen met een wolf ! Neen, liever niet ! Trouwens ook niet haalbaar. Ofschoon hond en wolf uit dezelfde genetische stam afkomstig zijn en wolven om te overleven schitterende jagers zijn, is een samenwerking met de mens uitgesloten. Wat maakt een jachthond dan zo speciaal? Waar komt zijn specialisatie vandaan ? Waarom hebben we zoveel soorten jachthonden?

Lees : Niet elke jachthond is DJH nr 5 2017 of in de Vlaamse Jager nr 6 2018 : DVJ nr 6 2018

 

 

Honden, retrievers en de “Groote Oorlog”

Honderd jaar geleden begon de Eerste Wereldoorlog. Voor miljoenen mensen was dit het begin van vier jaar ellende. Maar ook dieren ontsprongen de dans niet. Honderdduizenden paarden sneuvelden ! Honden werden ingezet als lastdier, boodschapper of rode kruis hond. Zij deelden de miserie en de dood met hun baasjes. De maatschappelijke gevolgen waren achteraf zeer ingrijpend. Zoals uit dit artikel blijkt ontsnapten ook de retrievers in hun land van oorsprong hier ook niet aan. Lees meer …

Publicatie in De Jachthond 2014 nr 5: Groote oorlog DJH 2014 nr 5

Publicatie in GRCB-Magazine 2014 nr 3 :  Groote oorlog GRCB 2014 nr 3

 

Retrievers als jachthond

In de jachtpraktijk zal iedereen wel een eigen voorkeur hebben indien het erop aankomt een jachthond te kiezen. Veel zal afhangen van het revier. Eigen ervaringen of gewoonte zullen ook meespelen. Indien men veel moeilijk apporteerwerk heeft komt de keuze misschien te liggen bij een retriever. Dan heeft men een hond die voornamelijk na het schot zal werken, die goed in de hand is en gemakkelijk over lange afstanden dirigeerbaar is met een minimale verstoring van het wild. De honden zijn veelal ook geschikt om samen met andere jachthonden te werken en zullen mits een goede opleiding de andere honden en het wild respecteren. Men heeft de keuze tussen een zestal variëteiten die in dit artikel even toegelicht worden.

De Vlaamse Jager 2014, nr 8 Retriever als jachthond DVJ nr8 2014

Jachthonden zijn geen trekhonden

Trekken aan de riem is voor de meeste hondenbaasjes het probleem nummer één. Veelal berust dit “in de lijn hangen“, op aangeleerd gedrag. In dit artikel proberen we één en ander op een rijtje te zetten en aan te tonen dat men , mits het bekomen van de nodige aandacht, dit gedrag kan doorbreken. Vooral de aanpak voordat de pup 14 weken is, blijkt van groot belang te zijn.

 

klik hier : Jachthonden zijn geen trekhonden – De Jachthond 2014 nr 2

Cold Game Test Beerse

Net voor de opening van het jachtseizoen is er traditioneel de Cold Game Test in Beerse. Voor retrievers zowel als voor andere jachthonden is dit een soort “Generale Repetitie ” waarbij met koud wild gewerkt wordt. De voorjaarswedstrijden worden hiermee afgesloten en de jacht en veldwedstrijden liggen in het verschiet.

Klik hier om te lezen:  Cold game Beerse, De Jachthond 2013 nr 5

Komen, eerste gebod voor de jachthond

Niks is zo vervelend als een hond die weigert te gehoorzamen op het commando “kom” of ” hier”. Vooral in jachtsituatie is niet alleen frustrerend  en controproductief maar ook gevaarlijk voor hond en jachtgezelschap. Daarom dient men zeer vroeg het komen bij de puppy in te oefenen zowel met een verbaal commando als met het fluitsignaal.

Lees artikel : Komen eerste gebod (De Jachthond, nr 3 2012)

Jonge voorjager.

Spreekt men over jachthonden dan komt een beeld naar boven van een man met geruite pet en tweedjas. Zoals alle stereotypen is ook dit niet juist. In het wedstrijdgebeuren treffen we meer en meer dames aan die hun “mannetje” staan. Daarnaast vinden we stilaan ook weer ionge mensen in de jachtrevier. 0p een authentieke manier bezig zijn met hun hond, spreekt opnieuw jongeren aan. Dit artikel schets een jonge man en zijn hond.

Lees: “ Jonge voorjager retriever ” – De Jachthond nr 2, 2011