Leeuwergem, het paradijs voor spaniëls

enthousisaste Cocker Jay kopieSpaniëlachtige hondjes worden al eeuwenlang gebruikt voor de jacht op vederwild. Vroeger joegen ze onder het net of met de roofvogel, vandaag blijven ze hun taak vervullen onder het geweer. Het zijn specialisten van de dichte lage dekking en blijven dicht bij de jager. In Leeuwergem ontdekten wij het paradijs voor spaniëls tijdens de CACIT-veldwedstrijd. Het verslag van deze bijzondere dag kan men hier lezen.

De Jachthond nr 1 2019 :spaniels DJH 2019nr1

 

Aan de slag met Spaniëls

P1040028” Belangrijk zijn vooral: een terrein met dekking en wild; een geduldige voorjager; een hond die het terrein weet te bewerken zonder zich te vergalopperen en het aanwezige wild te hetzen. ” Met deze goede raad gingen we vorig jaar aan de slag met enkele jonge Cockers. Onze ervaringen lees je in dit artikel.

De Jachthond nr 4 2015 klik hier:   aan de slag DJH 2015 nr4

Spaniëls, stille jagers.

De jager en zijn hond trekken door het struikgewas.  Het weinige licht wordt gefilterd door de takken van de hoge bomen. De Dendervallei ligt er verlaten bij. De hond jaagt gedreven voor de voet van zijn baas: vijfentwintig meter naar links, evenveel naar rechts en vooruit. Tot het hondje verwaaiing krijgt en in een korte beweging het wild opstoot voor het geweer. Het tafereel heeft iets sacraals en tijdloos.

Lees “ spaniels stille jagers ” (De Jachthond nr 1 2012)

Naar de Game Fair

De CLA Game Fair is het grootste buitengebeuren van het Verenigd Koninkrijk. Landbouwers, jagers, vissers, hondenmensen, artisanale producenten…,iedereen vindt jaarlijks zijn weg naar deze gigantische openluchtbeurs. Gundogs krijgen er een belangrijke plaats en worden telkens internationale wedstrijden georganiseerd. Een verslag.

Lees: “naar Game Fair” – De Jachthond nr 2, 2009

Opleiden van een spaniël.

We zijn deze avond op pad met Geert Dieu en enkele enthousiaste voorjagers van Spaniels .Wekeliiks komen zij samen om stap voor stap hun honden te perfectioneren. Wie in België op zoek is naar jagende Spaniels komt automatisch bij Geert terecht . Hij jaagt al 15 jaar Springers voor en heeft vele successen geboekt. In het kielzog van een autoriteit.

Lees: “Het opleiden van spaniëls ” – De Jachthond nr 5, 2008.

Spaniëls, moedige jagers.

De spaniël is al lang gekend als opstoothond bij de jacht op vederwild. 
Ofschoon  wellicht afkomstig uit het Middellands zeegebied werden de diverse spaniëlvariëteiten geperfectioneerd in Groot-Brittannië. Elke spaniëlvariëteit heeft zijn eigen biotoop. Zo is de Cocker gefokt voor de jacht op de snip ( woodcock). Hierdoor zal hij korter, iets trager maar zeer grondig tewerk gaan. De Springer is de allrounder en een gedreven hondje voor allerhande terreinen. Op zijn best is hij in dichte dekking waarbij vooral zijn onverschrokkenheid  hem typeert

Lees:Spaniels, moedige jagers(De Vlaamse Jager, maart 2007)